Voor veel mensen is het kiezen van een dekbed geen eenvoudige opgave. Het enorme aanbod maakt de aanschaf van een dekbed tot een ware ontdekkingsreis. Wil je alles weten over dons? Deze blog geeft je wat meer duidelijkheid over (de eigenschappen van) dons!

 

Vraag 1: Wat is een donzen dekbed?

Een donzen dekbed is gevuld met dons, maar... kan ook veren bevatten. Dons is een driedimensionale pluis zonder harde pen of schacht die de onderlaag van watervogels (o.a. eenden en ganzen) vormt. Dons bestaat uit vele kleine haartjes die weer voorzien zijn van weerhaakjes en is hierdoor als geen andere vulling in staat om warmte vast te houden. Veren hebben in tegenstelling tot dons wél een harde kern (pen/schacht), zijn zwaarder, minder elastisch en minder goed in staat om warmte vast te houden.

 

Vraag 2: Hoe wordt de kwaliteit van dons bepaald?

De kwaliteit van een donzen dekbed wordt bepaald door het percentage dons, de kwaliteit van de dons en de grootte en daarmee de vulkracht van dons. Grootvlokkige dons isoleert en ventileert beter dan kleine donspluisjes. Daarom is grootvlokkige dons ook duurder, biedt het een nog beter slaapcomfort en heeft het een langere levensduur.

 

Vraag 3: Wat is het verschil tussen eenden- en ganzendons?

De eigenschappen van eenden- en ganzendons zijn feitelijk gelijk, allebei bieden ze een fantastische isolatie van je lichaamswarmte. Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons. Hoe beter de kwaliteit, hoe minder vulling er nodig is voor een rijkelijk gevuld dekbed. Voor de meest hoogwaardige en lichte donzen dekbedden worden dan ook meestal hoogwaardige kwaliteiten ganzendons gebruikt. Het is echter niet altijd zo dat ganzendons beter is, een hoogwaardige kwaliteit eendendons is te verkiezen boven een mindere kwaliteit ganzendons.

 

Vraag 4: Hoe kies ik de juiste warmteklasse voor mijn donzen dekbed?

Donzen dekbedden zijn ingedeeld in warmteklassen. De warmteklassen zijn als volgt:

Warmteklasse 1: Een warm dekbed! Ideaal voor koude slaapkamers en/of mensen die het snel koud hebben.

Warmteklasse 2: Deze dekbedden passen goed bij ons klimaat en zullen de meeste mensen goed bevallen.

Warmteklasse 3: Voor mensen die het wat sneller warm hebben en/of voor gebruik in verwarmde kamers.

Warmteklasse 4: Echte zomerdekbedden die zelfs tijdens warme zomernachten nog optimaal comfort bieden.

 

Vraag 5: Wat is het verschil tussen dons en synthetische vulling?

Zowel dons als synthetische vezels hebben als doel de lichaamswarmte te isoleren en zijn hier in principe ook goed toe in staat. Dons is echter een natuurproduct met een superieur isolatievermogen in verhouding tot het gewicht. Hierdoor is er relatief weinig vulmateriaal nodig voor een goed isolerend dekbed. Een donzen dekbed is hierdoor heerlijk fluffy, licht en warm. Doordat synthetische vezels minder goed isoleren is er meer van nodig om een warm dekbed te krijgen. Synthetische dekbedden zijn dan ook vaak zwaarder dan donzen dekbedden.

Dons is daarnaast een losse vulling die bestaat uit vele donsvlokken die constant opgeschud kunnen worden. Hierdoor is een donzen dekbed heerlijk soepel en valt het mooi om je heen. Gezien de hoeveelheid vocht die we tijdens onze slaap verliezen is ook het hoge vochtopnemende- en vochtregulerende vermogen van dons belangrijk. Door deze unieke eigenschappen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen.

 

Vraag 6: Waar komt het dons vandaan?

Hoewel dons een restproduct is van de voedingsindustrie, is het dierenwelzijn voor Lusanna.nl niet minder van belang. Als je garantie wilt dat het dons op diervriendelijke wijze is verkregen, dan kun je het beste gaan voor de Fuzzenza dekbedden of de dekbedden van het merk Ducky Dons. Deze hebben het Downafresh Greenline label. Dit keurmerk staat voor het dierenwelzijn. De herkomst van het vulmateriaal wordt gedocumenteerd en het vulmateriaal is niet afkomstig van “levend pluk”. Met deze dekbedden ben je dus verzekerd dat je dekbed gevuld is met diervriendelijk verkregen dons uit Europa dat volgens de strengste en veiligste normen is verwerkt.

 

Vraag 7: Kan ik onder een donzen dekbed slapen met huisstofmijtallergie?

Mensen met een huisstofmijtallergie wordt vaak (ten onrechte) afgeraden onder een donzen dekbed te slapen. Bij veel mensen speelt nog altijd het hardnekkige vooroordeel dat beddengoed met dons en veren een favoriet onderkomen is voor de huisstofmijt. Maar goed nieuws: ook mensen met huisstofmijtallergie kunnen zonder problemen genieten van de voordelen en het comfort van donzen dekbedden! Let dan wel op het Nomite label. Bijvoorbeeld de Fuzzenza dekbedden, en ook de dekbedden van Ducky Dons zijn voorzien van dit label. De tijk van deze dekbedden zijn zo dicht gestikt dat de huisstofmijt er niet doorheen kan. Hierdoor zijn deze dekbedden ideaal voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. De dekbedden zijn hier onafhankelijk op gekeurd door het Duitse instituut Nomite.

 

Vraag 8: Kan een donzen dekbed gereinigd worden?

Regelmatig opschudden en luchten (tip: niet in de felle zon!) is genoeg om je dekbed fris en luchtig te houden. Het regelmatig wassen van je dekbedovertrek zorgt er bovendien voor dat het dekbed fris en hygiënisch blijft. Het wassen van een dekbed is bij normaal gebruik dan ook niet noodzakelijk. Een donzen dekbed kan gewassen worden volgens de waanwijzigingen op het waslabel, maar is vaak te groot voor een huishoudwasmachine. Reinig daarom bij voorkeur niet zelf, maar laat dit doen door een stomerij of wasserette.

 

Vraag 9: Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?

Dons en veren zijn - in tegenstelling tot synthetische materialen - 100% natuurlijk en een bijproduct van de voedingsindustrie. Door dons en veren als vulling voor dekbedden te gebruiken hoeft het niet te worden weggegooid. Dons en veren zijn daarnaast biologisch afbreekbaar en zijn van alle vulmaterialen het minst belastend voor het milieu.

 

Vraag 10: Is de tijk van een donzen dekbed belangrijk?

Het speciaal geweven doek van een donzen dekbed noemen we de tijk van het dekbed en moet aan nogal wat eisen voldoen. Om het dekbed te laten “ademen” moet het tijk luchtdoorlatend maar toch dicht genoeg zijn om de vulling binnen te houden. Daarnaast moet ook transpiratievocht goed kunnen worden opgenomen. Daarom bestaat een goede tijk meestal uit 100% katoen. Alle donzen dekbedden van Lusanna.nl hebben een tijk van 100% fijne katoen.

 

Dat waren ze: de 10 meestgestelde vragen over donzen dekbedden! Hopelijk heeft het je wat meer inzicht gegeven. Heb je nog een andere vraag? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Bekijk alle donzen dekbedden op Lusanna.nl!

Bron: Ducky Dons