Sommige mensen zijn al uren wakker voor de zon op komt en staan fluitend om 7.30 uur naast hun bed. Anderen zijn hun bed niet uit te branden en komen pas ’s avonds echt tot leven. Hoe zit dat bij jou? Ben jij een vroege vogel of een nachtuil?

 

Vooral genetisch bepaald

Of je een ochtend- of avondmens bent wordt vooral genetisch bepaald door je biologische klok. Deze wordt op zijn beurt weer beïnvloed door de genen. Grotendeels door het geen dat bekend staat als ‘Period-3’. Wetenschappers van de University of Surrey ontdekten 2 versies van dit gen: een lange en een korte versie. Mensen met de lange versie zijn ochtendmensen en de mensen met de korte versie zijn nachtbrakers.

Natuurlijk is je bioritme ook voor een deel omgevingsbepaald. Van invloed is bijvoorbeeld opvoeding, het werken in ploegendienst of de aanwezigheid van kleine kinderen. Als je vaak vroeg op moet staan gaat dit je makkelijker af dan iemand die dat niet gewend is.

 

Nachtmensen creatiever, ochtendmensen succesvoller

Studies tonen aan dat ochtendmensen vaker een succesvolle carrière hebben, maar dat nachtmensen creatiever zijn. Ook bleek dat ochtendmensen minder flexibel en welvarender zijn dat nachtmensen. Nachtmensen kampen eerder met overgewicht, snurken vaker en hebben vaker last van slaapapneu.

 

Wis je dat:

  • Ochtendmensen perfectionisten zijn?
  • Avondmensen veel sneller eten?
  • Ochtendmensen gelukkiger zijn?
  • Avondmensen meer bedpartners hebben?
  • Ochtendmensen proactiever zijn?
  • Avondmensen meer alcohol, koffie, cola en nicotine consumeren?

 

Bestaan er ook middagmensen?

Een kleine nuance: de meeste mensen vallen tussen deze 2 uitersten in. Zoals ik! Ik heb geen hekel aan opstaan, maar als ik er elke dag om 6.00 uur uit zou moeten zou ik er niet echt vrolijk worden. En ik word al helemaal niet uit mezelf wakker. ’s Avonds begin ik rond een uurtje of 11 ook aardig moe te worden, dus een avondmens mag ik mezelf ook niet noemen. Rond een uur of 1 ’s middags voel ik mij op m’n best. Hoe zouden jullie dat noemen? Een middagmens? Een dagmens?

 

Ik zou graag een ochtendmens willen zijn

Toch zou ik graag een ochtendmens willen zijn. De ochtend heeft echt iets magisch vind ik. Dat gevoel dat de de hele stad nog slaapt…. ik hou ervan! Heb jij nog tips om mij een beetje meer ochtendmens te laten zijn? ;-)