"Hè!? Wat een bizarre droom!". Dromen roepen vaak veel vragen op. Een rare droom, een romantische droom, een nachtmerrie of een droom waarna je denkt 'dit kan geen toeval zijn'. Soms geeft een droom ons zelfs nieuwe inzichten. Maar waarom kreeg juist jij net die specifieke droom? Dromen is een heel interessant onderwerp. Er is ontzettend veel over te vertellen! In deze blog lees je meer over wat dromen zijn en hoe dit werkt, dus lees snel verder!

 

Hoe vaak droom ik?

Iedereen droomt. Gemiddeld zelfs 2 uur per nacht (!), verdeeld over 5 tot 7 dromen die tussen de 5 en 45 minuten duren. Reken je even met me mee? In totaal dromen we dus 2000 keer per jaar! Wow. Daar kan je je niet veel van herinneren hè? Dat is niet zo gek, want tijdens je slaap zijn andere hersengebieden actief dan overdag. Ik zal je aan het eind van deze blog een tip geven hoe je je droom tóch kan onthouden!

 

Waarom droom ik?

Droombeelden kunnen in elke stadium van je slaap voorkomen, maar ze vinden voornamelijk plaats in je REM slaap. Een droom is eigenlijk een film van je gedachten. Een film met script! De hele dag denk je aan dingen en tijdens je slaap gaat dat gewoon door.  Je verwerkt gebeurtenissen en emoties. De vorm van dit gedachteproces is alleen een tikkeltje anders dan overdag. Dat is ook de reden waarom dromen vaak gaan over dingen die je (soms onbewust) bezighouden, maar vaak met een (onrealistische) twist.

 

Wat droom ik?

Dromen zijn vaak opgebouwd uit een mengelmoes van ervaringen. Plekken waar we zijn geweest, mensen die we hebben gezien of dingen die we hebben meegemaakt. Maar ook (onbewuste) gedachtes komen vaak terug in je dromen. Deze fragmenten kunnen zonde logische volgorde aan elkaar worden geplakt.

 

Hoe onthoud ik mijn droom?

Het is lastig om je dromen te onthouden. De reden daarvan? Tijdens het dromen kunnen we ons maar op 1 ding tegelijk richten. Niet te vergelijken met overdag! Hoe je dan toch je dromen kan herinneren? Leg je droom vast, direct nadat je wakker wordt! Dus leg een pen en droomdagboek op je nachtkastje. Heb je ’s ochtends geen zin je droom helemaal op te schrijven? Noteer dan een paar steekwoorden en vul je droom later op de dag aan of spreek je droom in op de voicerecorder van je telefoon. Let’s give it a try!

 

Weet jij nog wat je hebt gedroomd vannacht? Ik ben benieuwd! Of houd je dat liever voor jezelf? ;-)

Bron