Oké, zeg eens eerlijk… wanneer heb jij voor het laatst je bed verschoond? Je herkent het vast wel: eens in de zoveel tijd constateer je (waarschijnlijk al zuchtend) dat het weer tijd is om je beddengoed te verschonen. Een huishoudklusje waar bijna niemand van houdt. Qua hygiëne (en voor je eigen gezondheid) is het alleen wél heel belangrijk om dit regelmatig te doen. Maar hoe vaak moet je nou eigenlijk je bed verschonen?

 

1 x in de week je bed verschonen = perfect

Je brengt maar liefst een derde van je leven door in bed. In die tijd laat je veel viezigheid achter: zweet, lichaamsvet, dode huidcellen, kwijl… veel bacteriën! Zelfs als je van tevoren hebt gedoucht wordt je bed smerig - zonder dat je het misschien direct door hebt. Volgens onderzoekers van de universiteit in New York zou je 1 x per week je bed moeten verschonen, meldt Metro UK. Maar of dat ook daadwerkelijk gebeurt?

 

Hoe vaak verschonen mensen hun bed?

De meeste mensen wassen hun beddengoed in de zomer vaker dan in de winter, maar verder is hier in Nederland nog weinig onderzoek naar gedaan. Wel blijkt uit Brits onderzoek (DailyMail) dat 40% van de ondervraagden toch wel degelijk wekelijks hun bed verschoont. 17% verschoont het beddengoed minder dan 1 x keer per maand (iel!) en 6% is wel heel fanatiek en verschoont het bed minimaal 2 x per week.

 

Beddengoed wassen

Vaak wordt geadviseerd om te wassen op 60 graden zodat alle huisstofmijt en bacteriën worden gedood. Als je het toch niet redt om 1 x in de week je beddengoed te verschonen, gooi dan in ieder geval wél elke week je kussensloop bij de was. Deze krijgt door o.a. (los) haar, huidvetten en soms make-up resten vaak nog meer te verduren.

 

Tips voor optimale hygiëne

Naast het verschonen van het beddengoed kun je je bed ook op andere manieren hygiënisch houden. Een echte must is een molton hoeslaken. Een molton neemt veel vocht op en beschermt het matras waardoor deze langer fris blijft (en daardoor langer mee gaat). Je hebt ook moltons voor kussens. Om huisstofmijt te minimaliseren is het verstandig om goed te luchten en een maximumtemperatuur van rond de 18 graden aan te houden. Huisstofmijt vermenigvuldigt zich namelijk minder snel bij kou. Tot slot: sla in de ochtend je dekbed open, zodat je bed geen broeinest wordt.

 

We geven het toe, het bed verschonen is nogal een klus. Al helemaal als je meerdere bedden moet verschonen. Maar het is wél een klus die de moeite waard is. Want zeg nu zelf: wat is er lekkerder dan in een schoon en fris bed te duiken?!

 

P.S. Als je beddengoed nu vaker in de was zit, dan is dit een extra goede reden om weer eens een nieuw dekbedovertrek te shoppen! Bekijk hier de dekbedovertrekken van Lusanna.nl.