Planten op je nachtkastje, in de hoek van de slaapkamer of op de vensterbank: is dat nu wel of niet goed voor je gezondheid? Er zijn mensen die zeggen dat planten de zuurstof in de lucht afnemen. Anderen zijn juist laaiend enthousiast vanwege de voordelen die planten hebben voor je gezondheid. Hoog tijd om het een en ander uit te zoeken!

 

Zuurstof in de lucht

Omdat planten overdag licht nodig hebben om hun fotosynthese in gang te zetten, halen zij koolstofdioxide uit de lucht en maken ze zuurstof aan. ’s Nachts werkt dit alleen niet. Door de afwezigheid van zonlicht verbruiken de planten alleen maar zuurstof. Maar de hoeveelheid aan zuurstof die een plant ’s nachts verbruikt is eigenlijk zo gering dat we ons hierover gelukkig geen zorgen hoeven te maken. Een geruststelling!

 

Planten hebben zelfs veel voordelen voor je gezondheid, namelijk o.a.:

  • Betere luchtkwaliteit
  • Minder stress
  • Betere geur
  • Betere slaapkwaliteit

 

Welke planten zijn geschikt voor in de slaapkamer?

Maar welke planten kun je nu het beste aanschaffen voor in de slaapkamer? Hieronder vind je een paar goede opties!

 

Optie 1: Lavendel

Lavendel helpt je ontspannen. Het is misschien wel de meest bekende plant als het gaat om ontspanning en slaap. Het heeft een zachte, fijne geur. Wie houdt er niet van? Lavendel zorgt voor een lagere stresslevel en bloeddruk, wat er dus voor zorgt dat je je snel(ler) slaperig zal voelen.

 

Optie 2: Aloë vera

Aloë vera zuivert de lucht, waardoor je continu een schone en frisse slaapkamer zal krijgen. De plant zorgt daarnaast ook voor voldoende zuurstof gedurende de hele nacht. Tip: zet aloë vera in de vensterbank, want de plant heeft veel zonlicht nodig om te kunnen blijven leven.

 

Optie 3: Jasmijn

Sinds de oudheid staat de geur van jasmijn bekend om zijn kalmerende werking. Uit onderzoek blijkt dat de plant een positief effect heeft op je gemoedstoestand en ervoor zorgt dat je ontspant. Je kan jasmijn het beste op je nachtkastje of in de vensterbank zetten.

 

Optie 4: Klimop

Klimop staat bekend om het verminderen van bepaalde symptomen als allergie of astma. Dit komt door het feit dat klimop bepaalde stoffen die in de lucht hangen kan ‘opruimen’. Het is een enorm makkelijke plant die niet in het volle zonlicht hoeft te staan. Ideaal!

 

 

Conclusie: planten in de slaapkamer = gezond!

Ik ben geen expert, maar uit meerdere onderzoeken blijkt dus dat planten in de slaapkamer zeker is aan te raden! Ook stralen planten rust uit. En als dat ergens van belang is, dan is het wel in de slaapkamer! Een beetje groen fleurt niet alleen de ruimte op, maar verbetert ook de lucht- én slaapkwaliteit. Win-win! Heb jij al planten in je slaapkamer staan?