Het is inmiddels alweer december en het wordt steeds kouder buiten… slaap jij graag met het slaapkamerraam open of liever juist dicht? We vroegen het vorige week via onze facebookpagina. Maar liefst 85% (!) gaf aan dat hun slaapkamerraam ’s nachts altijd een beetje open staat. Maar is dat eigenlijk wel zo gezond?

 

Frisse lucht is belangrijk voor een goede nachtrust

Ja, frisse lucht is heel belangrijk tijdens je slaap! Het schijnt dat je beter het raam kunt openzetten en de kou opvangen met een extra (warm) dekbed dan het raam dicht laten en zonder frisse lucht te gaan slapen. Maar waar is dat nu precies goed voor? Een paar voordelen op een rij:

  • Je wordt fitter wakker
  • Je valt sneller in slaap
  • Het vocht dat je tijdens het slapen verliest wordt beter afgevoerd
  • Er hangt meer zuurstof in de lucht (en daardoor minder/geen hoofdpijn bij het opstaan)
  • Schimmels en huisstofmijt gedijen minder goed in een geventileerde kamer

 

De beste temperatuur voor je slaapkamer

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je slaapkamer de juiste temperatuur heeft. Niet te warm, maar ook zeker niet te koud (zoals mijn oma altijd zei: 'overal waar te voor staat is nooit goed'). Als je slaapkamer te warm is zal je o.a. minder lang- en onrustiger slapen. Dat kan je je misschien nog wel herinneren van afgelopen zomer. Maar ook een te koude slaapkamer is niet goed. Dan is je lichaam de temperatuur namelijk constant aan het corrigeren. Dat kost (onbewust) veel energie, en daardoor slaap je lichter. De ideale slaapkamertemperatuur is koel (maar niet koud) en ligt rond de 18 graden.

 

Conclusie: raam open dus!

Het is duidelijk: zet het slaapkamerraam ’s nachts op een kier voor goede ventilatie en zorg ervoor dat je jezelf lekker warm houdt met een groot, zacht dekbed waar je jezelf heerlijk in kan rollen. Nu ben ik wel benieuwd: slaap jij met het slaapkamerraam open? En doe je dit alleen in de zomer of ook in de winter?