Na een lange dag zo moe dat je écht geen zin hebt om make-up van je gezicht af te halen? Dat gevoel zullen veel vrouwen herkennen! Nog even snel tandenpoetsen en daarna linea recta naar bed: dat is wat je wilt. Ach, slapen met make-up kan vast niet zoveel kwaad. Toch?

 

Je huid herstelt zich 's nachts

Helaas, zelfs één nacht slapen met make-up is al niet goed voor je huid. En hoe vaker je slaapt met make-up op, hoe groter de kans op beschadiging en verstopping van je huid. Echt, overdag heeft je huid veel te verduren! Het wordt blootgesteld aan uv-straling, bacteriën en afvalstoffen. ’s Nachts komt je huid tot rust en heeft het tijd nodig om te herstellen. Dan vindt ook het celvernieuwingsproces en de collageenproductie plaats.

Een schone huid zorgt ervoor dat het herstel zo goed mogelijk verloopt. Met nog een laag(je) make-up stopt dit proces en kan de huid beschadigd en verstopt raken. Denk hierbij aan de afbraak van collageen, waardoor je huid er sneller ouder uit gaat zien omdat fijne lijntjes eerder zichtbaar worden. Ook ziet je huid er eerder grauw en vermoeid uit. Door wrijving met het kussen raken de poriën verstopt, met rode bultjes en puistjes als gevolg. Dat is natuurlijk niet wat je wilt!

 

  • Foundation, primer en concealer

Vaak worden producten zoals foundation, primer en concealer over een dagcrème aangebracht. Deze laag wordt blootgesteld aan vuil, bacteriën en afvalstoffen gedurende de dag waardoor de huid langzaamaan een beetje verstopt raakt. Op zich niet zo erg als je aan het eind van de dag al je make-up er weer netjes afhaalt en je je gezicht goed reinigt. Doe je dit niet, dan kun je verstopte poriën krijgen waardoor je huid kan gaan irriteren en je sneller last krijgt van onzuiverheden. Hmm, zou je huid er daarom de laatste tijd misschien wat minder egaal uitzien?

 

  • Mascara

Het maakt niet uit welke mascara je koopt, elke mascara moet je aan het eind van de dag weer afhalen. Mascara kan de follikels (haarzakjes) verstoppen waardoor de haargroei van je wimpers kan vertragen of zelfs kan blokkeren. Je wimpers worden daardoor onnodig broos en extra breekbaar. Zonde! Met een wimperserum kun je je wimpers goed verzorgen. Een extra voordeel: je wimperharen gaan er bij regelmatig gebruik van serum ook voller en langer uitzien. Bonus!

 

  • Oogschaduw en eyeliner

De gevoelige en dunne huid bij je ogen kan snel irriteren door oog make-up. Je huid kan hierdoor rood en schraal worden. Daarnaast breng je oogschaduw en eyeliner ook nog eens dicht tegen de wimperrand aan waardoor de haarzakjes van je wimpers kunnen verstoppen. Ook een belangrijk punt van aandacht dus!

 

  • Lippenstift

Lippenstift kan je lippen behoorlijk uitdrogen gedurende de dag, laat staan als je met lippenstift op gaat slapen. Je krijgt dan van die vervelende velletjes op je lippen, herken je dat? Scrub daarom je lippen voordat je gaat slapen en breng daarna een hydraterende lippenbalsem aan. Dan houd je je lippen lekker zacht!

 

Belangrijk: reinig je gezicht voordat je gaat slapen

Inmiddels is het wel duidelijk: met make-up op gaan slapen is niet zo’n slim idee. Beter verzamel je nog even wat energie bij elkaar en haal je je make-up er grondig af en reinig je je gezicht met een cleanser! Vergeet niet om een nachtcrème aan te brengen die de huid kan helpen herstellen. Af en toe een hydraterend gezichtsmasker die je ’s nachts laat intrekken is trouwens ook geen overbodige luxe. Gebruik jij dat weleens?

Tip voor noodgevallen: zorg ervoor dat je een pak reinigingsdoekjes op je nachtkastje hebt liggen! Dan kun je op extreem luie momenten toch even snel de meeste make-up van je gezicht halen voordat je gaat slapen. Niet de beste manier, maar beter iets dan niets ;-)