Het is zo verleidelijk: ’s avonds na een lange dag nog even snel onder de douche en hup, je bed in. Je gaat slapen met nat haar en wordt wakker met een grote pluizenbol op je hoofd – ai! Herkenbaar? Nu kun je je bad hair day natuurlijk oplossen door je haar overdag in een knot of staart te dragen, maar misschien kun je de volgende keer ‘s avonds toch beter even de föhn pakken. Waarom? Lees het in deze blog!

 

Nat haar is gevoelig voor beschadigingen

Natte haren zijn gevoeliger voor beschadigingen, breken en gespleten punten dan droog haar. Als je in je slaap met je natte haar over het kussen beweegt, dan kan het haar klitten, breken of zelfs uitvallen. Daarnaast droogt je haar op een vreemde manier op, waardoor je de volgende dag allerlei trucs moet uithalen met een krul- of stijltang om een bad hair day te voorkomen. Hierdoor wordt je haar ook weer poreus en kan het tot gespleten haarpunten leiden. En dat is niet het enige. Als je met nat haar gaat slapen komt het ‘lauwwarme’ water uit je haar op en in je kussen. En laat dat nou nét de ideale omstandigheden creëren voor bacteriën – jak!

 

Hoe zit dat nu precies?

Als je met nat haar gaat slapen blijft er water voor langere tijd in je haar zitten. Hierdoor kan de schacht van je haar gaan opzwellen en is het extra kwetsbaar. Om die reden hoor je vaak dat het ook geen goed idee is om je haar te borstelen als het nat is. We kunnen ons haar eigenlijk een beetje vergelijken met dakpannen: als je je haar glad föhnt, dan liggen deze ‘dakpannen’ allemaal netjes over elkaar heen dezelfde kant op. Wanneer je met nat haar gaat slapen, dan gaan de haarschubben (die dakpannen dus) alle kanten op staan wat voor een pluizige en onverzorgde look zorgt. En dát willen we niet!

 

Nat haar in een staart / knotje / vlecht

Nu zou je denken: dan doe ik m’n natte haar toch gewoon in een vlecht? Maar helaas; je natte haar in een staart, knotje of vlecht is voor ‘s nachts ook zeker niet aan te raden. Als je in je slaap draait heb je kans dat de haartjes afbreken op het punt waar het elastiek zit. Ook kan het vocht niet goed verdampen als het haar te strak ingebonden is, en dat heeft weer haaruitval tot gevolg.

 

Verkouden door te slapen met nat haar: feit of fabel?

Veel mensen denken dat je verkouden kunt worden door met nat haar te gaan slapen. Dat is niet geval: een verkoudheidje wordt veroorzaakt door een virus, niet door vocht of kou. Je bent hooguit iets vatbaarder voor het virus als je met natte haren slaapt.

 

De oplossing?

Gebruik na het douchen een goed absorberende handdoek om je haar droog te deppen en föhn je haar een paar minuten (let op: niet te heet, het liefst op de laagste stand). Heb je echt geen zin om je haar te drogen voor het slapengaan? Met een satijnen kussensloop zorg je voor minder wrijving. En trouwens, een goede olie doet ook wonderen. Hierdoor krijgt je haar een beschermend laagje waardoor het minder snel afbreekt. Óf je wast je haar gewoon in de ochtend, dan kan het haar overdag gewoon drogen!

 

Natuurlijk kan het echt geen kwaad als je een enkele keer met nat haar of vast haar slaapt, maar probeer er echt geen gewoonte van te maken. Op de lange termijn zal het zichtbaar en voelbaar zijn aan je haar. Voortaan dus toch maar even je haar laten drogen voordat je je bed induikt!

 

Bron, Bron, Bron