Yes! We kunnen dit weekend een uurtje langer slapen! De wintertijd gaat in, dus de tijd gaat weer een uur achteruit. Dit gebeurt in de nacht van zaterdag 28- op zondag 29 oktober. Ik vind het heerlijk! Maar niet iedereen vindt deze switch fijn. Het slaap-waakritme kan namelijk een beetje in de war raken, bij sommigen mensen kan dit zelfs leiden tot slaapproblemen. Aan het einde van deze blog vind je tips om de invloed van de wintertijd te beperken, maar eerst even dit:

 

Zomer- en wintertijd

Veel Europese landen verzetten 2 x per jaar de tijd. In het voorjaar - op de laatste zondag van maart - wordt de tijd aangepast naar de zomertijd en zetten we de klok een uur vooruit. Op de laatste zondag van oktober wordt de klok een uur achteruitgezet: de wintertijd gaat van start. Dit is de oorspronkelijke standaardtijd.

 

Een stukje geschiedenis

Het idee achter de zomer- en wintertijd komt van de Britse George Hudson (Nieuw-Zeeland 1867 - 1946). Hij bedacht dat het handig zou zijn om in de zomermaanden de standaardtijd te verschuiven zodat dit tijdverschil extra zonlicht zou opleveren overdag. Door de klok in de zomer een uur vooruit te zetten is het aan het einde van de dag een uur langer licht. Zo lijkt het alsof de zon later op komt en ook later weer onder gaat. Op die manier kwam de periode van daglicht beter overeen met het leefritme van de mensen. De gedachte achter deze tijdverschuiving was ook dat men zo kon bezuinigen op verlichting (hoewel nu de invloed van zomertijd op het energieverbruik veel minder sterk is dan vroeger, zie deze blog).

Wist je dat de eerste invoering van de zomertijd in Nederland in 1916 was? In het jaar 1945 is dit weer teruggedraaid, maar inmiddels zetten we de klok in de zomer alweer een tijdje vooruit: 1977 is het invoeringsjaar van de huidige zomer- en wintertijd.

 

De invloed van wintertijd op slaap

De meeste mensen kunnen zich makkelijk aanpassen aan de winter- of zomertijd, maar er zijn er ook genoeg die in de dagen/weken na het instellen van de nieuwe tijd slaapproblemen ervaren. Het slaap-waakritme van je lichaam moet zich aanpassen aan het nieuwe ritme. Vooral mensen die al slecht slapen hebben hier last van.

Door het instellen van de wintertijd worden we een uur minder lang blootgesteld aan daglicht. In de winter zijn de dagen korter en de nachten langer. Minder zonlicht kan leiden tot minder energie, somberheid of de welbekende winterdip. De een heeft daar meer last van dan de ander. Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Hopelijk kan jij je makkelijk aanpassen aan de nieuwe tijd!

 

Tips om de invloed van de wintertijd te beperken

Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk negatieve effecten ervaart van de wintertijd is het belangrijk om je biologische klok weer ‘goed te zetten’. Hieronder vind je een paar tips!

 

Tip 1: Ga op de avond ervoor (zaterdag 28 oktober) 1 uur later slapen

Zo ga je gelijk met de tijd mee! Je zou ook de hele week ervoor elke dag iets later kunnen gaan slapen zodat je lichaam langzaamaan aan het ritme kan wennen.

 

Tip 2: Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed

Zorg er in de dagen na het instellen van de wintertijd voor dat je steeds op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat, zodat je in een bepaald ritme blijft.

 

Tip 3: Probeer zoveel mogelijk daglicht te pakken

Rond 17.00u gaat de zon straks al onder, dus probeer zoveel mogelijk daglicht te pakken. Sta bijvoorbeeld op met een lichtwekker of houd ‘s nachts je gordijnen open. Ga overdag lekker naar buiten!

 

Tip 4: Zorg ervoor dat je ontspant voor het slapen gaan

Ga bijvoorbeeld even in bad (daar word ik altijd zo lekker loom van),  doe je joggingpak aan, zet een kop thee en ga nog even lekker lezen voordat je gaat slapen. Zo bereid je je lichaam voor op de nacht!

 

Tip 5: Geniet van het extra uurtje dat je krijgt

Kan/wil je het extra uur niet besteden aan slapen? Sta dan in de ochtend op de 'normale (zomer)tijd' op en doe iets wat jij écht leuk vindt! Zo ga je er mentaal niet tegenin en kan je er echt van genieten.

 

Enfin: ik ga genieten van een uurtje extra slaap dit weekend! Hoe ga jij de extra tijd besteden?

 

Bron