Ben jij een lichte slaper? Join the club! Voor sommige mensen is in slaap vallen - op welke plek dan ook - geen enkel probleem. Maar helaas zijn we niet allemaal gezegend met deze “kwaliteit”. Veel mensen hebben moeite met het filteren van omgevingsfactoren zoals (dag)licht, vooral nu de lente is begonnen en het steeds langer licht blijft- en eerder licht wordt. Een klein beetje licht in de slaapkamer kan al storend zijn voor je slaapcyclus. Ook lantaarnpalen, een nachtlichtje, en zelfs het ledlampje van je telefoon/wekker: elk lichtverschijnsel – hoe klein ook – kan een nadelig effect hebben op de kwaliteit van je slaap. Maar geen nood, de ultieme oplossing hiervoor is: gebruik een slaapmasker!

 

Waarom zou ik een slaapmasker gebruiken?

Het stofje melatonine zorgt ervoor dat je biologische klok goed functioneert en dat je ontspannen in een diepe slaap valt. Hoe meer melatonine je lichaam aanmaakt, hoe beter de kwaliteit van je slaap is. Er zijn diverse factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid melatonine die wordt aangemaakt. Een van de belangrijkste factoren is duisternis. Het is wetenschappelijk aangetoond dat slapen in absolute duisternis de kwaliteit van de slaap ten goede komt. Dit komt omdat er dan meer melatonine wordt aangemaakt en je daardoor dieper zult slapen.

 

Eigenschappen van een goed slaapmasker

Door het gebruik van een slaapmasker worden je ogen compleet afgesloten waardoor er geen licht naar binnen komt. De stof moet dus compleet verduisterend zijn en de pasvorm optimaal. Verder is het belangrijk dat het masker zacht is zodat het masker comfortabel zit. Let verder ook op de verstelbaarheid van het masker zodat het precies op de grootte van je hoofd kan worden aangepast. Dit voorkomt dat het masker gedurende de nacht zal schuiven.

 

80% gebruikt geen slaapmasker

Op onze Facebookpagina vroegen we in dit bericht of jullie (weleens) een slaapmasker gebruiken. De poll is op het moment van schrijven nog niet gesloten, maar de uitslag spreekt al voor zich: het merendeel (circa 80%) maakt geen gebruik van een slaapmasker. Hoor je bij die 80% en ben je wel een lichte slaper? Dan valt er zeker nog wat te winnen! Proberen kan geen kwaad, toch?

 

Maak jij al gebruik van een slaapmasker?

Dus wat nu? Vanaf nu ga jij gewapend met een slaapmasker door het leven. Niets of niemand kan jouw nachtrust nog stelen! Niet alleen fijn voor in je eigen slaapkamer, maar ook ideaal voor onderweg (bijv. in het vliegtuig) of op vakantie (bijv. in je caravan of op je hotelkamer). Maak jij al gebruik van een slaapmasker?