De lente is officieel begonnen, de vogeltjes beginnen ‘s ochtends weer te fluiten en de eerste zonnige dagen van 2018 zijn een feit. In de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart gaat de zomertijd weer in! De tijd gaat een uur vooruit. Een uurtje langer licht! Zo fijn, dat geeft echt een zomergevoel. Vind je niet? Maar kan jij dat uurtje slaap nu eigenlijk wel missen?

 

Zomertijd in Nederland en de EU

Nederland hanteert de zomertijd sinds 1977, en daarvoor al tussen 1916 en 1945. De zomertijd geldt in alle landen van de Europese Unie en ook in de meeste andere Europese landen. In totaal gaat in zo'n 70 landen de zomertijd in, al gebeurt dat niet overal dit weekend. Zo gingen in de Verenigde Staten de klokken al op 11 maart een uur vooruit.

 

Bespaart de zomertijd energie?

Het verzetten van de tijd zou energie moeten besparen: omdat het 's avonds langer licht blijft doen we minder lang het licht aan. Hoewel… tegenwoordig scheelt dat niet eens zo veel meer. Er zijn onderzoeken die een (kleine) energiebesparing laten zien, maar het energieverbruik is de laatste decennia sterk veranderd. Lampen zijn energiezuiniger geworden, we rijden meer auto, gebruiken meer apparaten… Er is dus meer onderzoek nodig, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de zomertijd écht energie bespaart (bron).

 

Negatieve gevolgen van de zomertijd

Zonder ook maar een kilometer te reizen kun je toch ineens last krijgen van dat tijdsverschil. Dr. Marijke Gordijn - werkzaam op de Rijksuniversiteit in Groningen op de afdeling chronobiologie – vertelt over de negatieve gevolgen van de zomertijd: “Het slaapritme wordt ontregeld, en dit kan leiden tot gezondheidsklachten. Slaap is erg belangrijk voor onze gezondheid: voor herstel, voor ons immuunsysteem, voor het leren van dingen, voor ons geheugen en onze stofwisseling.” Mensen die normaal al moeite hebben met opstaan en last hebben van slaaptekort zullen meer last krijgen van de gevolgen die het instellen van de zomertijd met zich mee kan brengen. Ondanks deze risico’s ervaren veel mensen het extra avondlicht in de zomer als positief en zijn de meeste mensen na een paar dagen volledig gewend aan het nieuwe ritme.

 

Zomertijd afschaffen?

De zomertijd duurt tot het laatste weekend van oktober, dan gaat de wintertijd weer in en gaat de klok een uur terug. Wanneer het bijna weer tijd is om de klokken te verzetten laait ieder jaar weer de eeuwige discussie op over het afschaffen van de winter- of zomertijd. Velen zijn er voorstander van om de zomertijd af te schaffen, maar voorlopig is dat nog niet echt aan de orde. Een ander idee dat soms de kop opsteekt, is om de zomertijd het hele jaar aan te houden. Maar ook dat idee heeft niet de meerderheid en komt er dus voorlopig ook niet door. We zullen het er dus nog even mee moeten doen!

 

Wat vind jij ervan? Heb je last van het tijdsverschil of ben je er binnen no-time aan gewend?